7 Ekim 2014 Salı

Sitemap Nedir ? Nasıl Oluşturulur ?

Sitemap ismindende tahmin edeceğiniz üzere site haritası anlamına gelmektedir. Site haritaları sitelerin Google'a hangi url'lerin ne sıklıkla güncelleneceğini,botların ne zaman gelmesi gerektiğini bildirir.

Not: Site haritasını Google'a bildirmek için bir  Google Webmasters hesabınızın olması gerekir.Sitenizin tanımlı olması gerekir. Bunlar var,oradaki site haritaları kısmını gördünüz,bu neymiş diye araştırırken buraya geldiniz kabul ediyorum.

Sitemap Nedir ?

Sitemap,web sitelerinin Google'deki bir nevi klavuzudur. Frekans değerleri ile oynayarak sitenizdeki sayfaları veya yazıların hatta anasayfanın bile ne sıklıkla değişeceğini Google'ye bildirmede yardımcı olacaktır.

Neden Gereklidir ?

Gerekli değil,kaçınılmazdır. Websitenizin Google'da sağlıklı indexlenmesini ve bu süreci sizin kontrolunuz altında tutmanızı istiyorsanız reçeteniz sadece sitemap.

Nasıl Kontrol Edilir ?

Sitemap gönderdiğiniz veya göndermediniz. Websitenizin Google'deki durumunu görebilmek için şu arama yeterli olacaktır. "site:siteismi.com"

Bu arama ile birlikte Google'ye hangi linkleriniz ne şekilde indexalmış,meta tagları işlemişmi,saat kaçta index almış gibi kontrolleri yapabilirsiniz.

Sitemap Nasıl Oluşturulur ?


Belirli yönergeler oluşturabilmem için kullandığınız sistemi bilmem gerekiyor.Wordpress veya HTML5 olarak iki ayrı dala alıp inceliyorum.

Wordpress

Wp'de bu işi yapan fazlaca eklenti mevcut. Benim tavsiyem, Google XML Sitemap eklentisini kullanmanız. (Buradan indirebilirsiniz)
Bu eklentiyi kurup aktifleştirdikten sonra siteadresiniz.com/sitemap.xml adresinde bir haritanız olacaktır. Bu haritada dikkat etmeniz gereken şeyler var tabiki.

Change Frequency

Sayfanızın güncelleme sıklığıdır. Daily,Hourly,Always vs vs. Bunu şu şekilde ayarlamanızı tavsiye ederim.

Anasayfa : Always
Yazılar : Hourly
Taksonomiler (Kategoriler) : Daily

Priority

Sayfanızın indexlenmedeki öncelik sırasıdır.0.0'dan 1.0 a kadar seçilebilir değer vardır.%0-%100 olarak düşünebilirsiniz bu değerleri. Frequency'deki değerlerle örtüşen değerler girmenizi tavsiye ederim. Yani ;

Anasayfa : 1.0
Yazılar : 0.8
Taksonomi : 0.5

Wordpress için bu güncellemeleri yapmasınız bile site haritasını Google'ye gönderdiğinizde siteniz mantıklı birindexlenme süreci içerisinde indexlenecektir.

HTML5

HTML5 Wordpress gibi size dahili bir paket vermez. Mecburen dış kaynaklardan yardım almamız gerekecektr.Bu konuda yardımımıza koşan site xml-sitemaps.com

Kullanımı fazlasıyla basittir.Site adresinizi,yukarda belirttiğim frequancy ve priority değerlerini girin ve o size site haritasını versin. FTP'den domaininizin içine atın ve Google'ye gönderin.Bunun hikayeside bu kadar.

Not: Ücretsiz kullanım için max. 500 sayfalık site haritası oluşturacaktır.

Sitemap konusunda bildiğim anlatacağım bu kadar dostlar. Kurduğunuz bütün sitelerde bunu es geçmemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.Bir sonraki makalemde Blogger İçin Sitemap oluşturma olayından bahsedeceğim. Blogger sahipleri,sizin bu durumlarla alakanız yok,bunları uygulamayın.

Tekrar görüşmek üzere,kalın sağlıcakla.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.